Pokušaćemo da vam predstavimo koji su to elementi potrebni za izradu sajta na koje trebate da obratite pažnju pre početka izrade sajta.

Domen i hosting za sajt

Izrada sajtova započinje izborom odgovarajućeg domena za sajt. Domen je jako bitna stvar i treba biti pažljiv prilikom odabira jer domen ne može naknadno da se menja. Domen obično sadrži naziv firme, ključnu reč ili kombinaciju naziva i ključne reči (na primer pogrebnokonkordija.rs). Hosting je server na kome se nalazi sajt i on se kao i domen plaća na godišnjem nivou.

Logo firme ili naziv sajta

Ukoliko imate uradjen logo neophodno je u elektronskom obliku obozbediti logo firme ili ga mi možemo napraviti za vas. Umesto logoa može stajati i tekstualni naziv firme ili ključna reč koja opisuje ono čime se bavite.

Struktura sajta

Dobro unapred razmislite o strukturi vašeg budućeg sajta. Osim glavne stranice na sajtu treba dodati stranicu o vama ili firmi, blog i kontakt. To je neka osnova od koje se kreće dalje. Evo jednog primera:

plan izrade sajta

Sadržaj potreban za izradu stranica

Sadržaj na sajtu čine tekstovi, slike, video materijal i drugo. Neophodno je pripremiti unapred sve ono što će činiti vaš budući sajt. Napisati tekstove za sve stranice, odabrati i obraditi slike, pripremiti video klipove i ostale fajlove (pdf,excel…).

Tekstove za vaš sajt možemo pisati i mi ali to oduzima vreme i dodatno se naplaćuje. Prosto je nemoguće da pišete o nekoj delatnosti sa kojom se recimo po prvi put susrećete podjednako dobro kao onaj ko se time već bavi.

Vi ćete naj bolje opisati ono čime se bavite. Pišite svojim rečima i pokušajte da pružite informacije koje će navesti posetioca sajta da vas kontaktira i angažuje.

Ključne reči

Neophodno je definisati u napred ključne reči koje će biti vezane za vaš sadržaj na sajtu. To su pojmovi za koje želite da rangirate vaš sajt na prvu stranu Google-a

Opis sajta u par rečenica

Potrebno je u par rečenica opisati suštinu onoga što nudite. To bi bio meta tag vašeg sajta tj kratak tekst ispod linka u pretrazi. Meta tag treba da privuče posetioca da klikne na link ka vašem sajtu. Za njega na raspolaganju imate 150 karaktera uključujući i razmake.

Dodatni elementi potrebni za izradu sajta

Ukoliko želite da na vašem sajtu imate još nešto sem osnovnih stvari potrebno je to unapred definisati. Evo par primera: oglasi, čat opcija, newsletter, pop-up prozori i slično.

Ovo bi bili neki od osnovnih elemenata koji su vam potrebni za izradu web sajta. Dobro odrađena struktura sajta i bogat i sadržajan tekst na sajtu siguran su put do vaših budućih posetilaca jer se time postize bolja optimizacija sajtova za pretraživače.

Close Menu