Ključni koraci za izradu sajta za firmu

Bez obzira na druge metode reklamiranja, izrada sajtova za firme omogućiće potencijalnim kupcima da vas nađu preko Google pretrage i saznaju više o vama je ključ za stvaranje i razvoj novih kupaca. Web sajt je neophodan kako za preduzetnike tako i za mala preduzeća, firme koje rade od kuće i prodaje proizvode ili usluge.

Ako prodajete online usluge ili proizvode, web sajt je nešto što se podrazumeva. Čak i ako ne prodajete ništa on-line, web sajt može poslužiti kao dodatak s podacima o vama, poslu kojim se bavite i uslugama koje nudite.

Vaš web sajt treba da sadrži podatke o vama i vašem iskustvu što će potencijalnim kupcima uliti više povjerenja pri odlučivanju hoće li saradjivati sa vama.

Izrada sajtova za vaše malo preduzeće može biti lakše nego što mislite. To možet učiniti sami, uz malo znanja ili da bi uštedeli da ne plaćate, možete zamoliti nekog prijatelja koji će vam pomoći.

Ili možete iznajmiti web dizajnera koji će to učiniti za vas po pristupačnoj ceni pod uslovom da koristite neki od besplatnih CMS sistema (WordPress, Joomla, Drupal) umesto izrade posebno dizajniranog veb sajta što može biti izuzetno skupo.

Bilo da ste to uradili sami ili ste zaposliti nekoga da to učiniti za vas, evo nekoliko koraka, koji su važan deo procesa u izradi web sajta za vaše malo preduzeće

Koja je svrha vašeg web sajta?

Prvi korak je da odlučite šta je to što vaš web site treba da učiniti za vas. Možete ga koristiti za informacije o vašoj firmi ili bilo koje druge informacije koje ste napisali, a koje mogu biti korisne vašim klijentima i potencijalnim kupcima.

Ili možete pokrenuti blog i na taj način angažovati i animirati potencijalne kupce. Ili možda želite prodavati proizvode i usluge direktno na sajtu on-line.

Prvi važan korak kada je u pitanju izrada sajtova za firme  je jasan plan šta činiti sa sajtom jer će to uticati na njegov budući razvitak.

Imajte na umu, da web sajt nije statična stvar, pa čak i ako počnete bez on-line prodaje, na primer, to možete relativno lako dodati ukoliko se za tim kasnije javi potreba.

Bilo da pokrenete blog ili ne u početku, treba da razmislite za šta ćete na kraju koristiti vaš veb sajt. U nekom trenutku blog može biti od izuzetne koristi u generisanju posete sajtu.

Posetioci bloga će na taj način videti sve ono što imate da ponudite. Sve više je bitno i povezivanje vašeg web sajta sa društvenim medijima i mrežama kao što su Facebook i Tweeter.

Odaberite Vaš CMS za izradu sajta

Na osnovu onoga što želite učiniti sa svojim budućim web sajtom, na raspolaganju vam je veliki broj platformi (WordPress, Blogger, Joomla). Mnoge od njih su besplatne (open source) i uz minimalne troškove moguće je koristiti razne dodatke.

Iznenadilo bi vas koliko web sajtova koje inače posećujete koristi neku od tih platformi i rešenja, bilo da su naj jednostavinija ili posebno dizajnirana.

Odaberite domen i hosting za sajt

Nakon što ste se odlučili za platformu, morate odabrati web hosting. Web hosting se iznajmljuje na godišnjem nivou i predstavlja mesto na nekom udaljenom računaru (serveru) na kojem se nalazi vaš web sajt.

Kvalitet i usluge hosting provajdera je ono na šta treba da obratite pažnju. Najčešće vam omogućvaju pokretanje sajta na nekoj od platformi u par klikova ali kada je u pitanju održavanje onda ste prepušteni sami sebi, a to već može biti komplikovano.

Takodje bitna stvar kada je u pitanju izrada web sajta je odabir domena koji može biti ime vaše firme ili ključna reč vezana za vaše poslovanje.

Odaberite temu i dodatake za vaš web sajt

Prvi korak u izradi sajta je tema. Mnogi sistemi za upravljanje sadržajem (CMS), a pogotovo Joomla i WordPress, nude na stotine ili hiljade različitih tema koje će dati izgled vašem budućem web sajtu onako kako se vama svidja.

Primere besplatnih vordpress tema možete pogledati ovde Free WordPress Themes

Osim teme web sajtu možete dodati i razne pluginove (dodatke) koji će poboljšati izgled i funkcionalnost vašeg sajta.

Organizujte vaše web sajt

U ovoj fazi, morate početi razmišljati o tome kako će vaš web sajt izgledati i kako će se koristiti. Na primer da dodate svoj logo, slike i slično.

Takodje da izaberete meni sajta koji će prikazivati odredjene stranice vašeg sajta kao i sadržaj i vrste informacija koje želite staviti na svaku od tih stranica.

Razvoj vašeg web sajta

Sadržaj koji ćete uneti ponekad može biti najteži deo u izradi vašeg web sajta.

On mora biti uverljiv za posetioce i da prenese pravu vrstu informacija na pravom nivou, tako da posetioc sazna sve što mu treba i da vas kontaktira, a ne da predje na neki drugi web sajt.

Dok pišete tekst za sajt, razmišljajte o tome iz perspektive oglašavanja, znači da na jasan i privlačan način stavite do znanja čime se bavite i šta nudite.

Popunjavanje i održavanje web sajta

Ukoliko jednostavno ažurirate postojeće podatke, to neće predstavljati veliki posao. Ako konstatno dodajete novi sadržaj ili nove stranice, svaki od ovih CMS sistema na lak i pristupačan način vam omogućuje to.

WYSIWYG editor vam omogućuje da kopirate tekst iz Word dokumenta ili uploadujete slike s vašeg računara. Također vam daje potpunu kontrolu nad veličinom teksta, bojom, fontom, kao i dimenzioniranje i postavljanje slika.

Možete pregledati web stranicu pre nego što zapravo postane dostupna posetiocima sajta ili sačuvati je i kasnije je objaviti ili dodatno urediti.

Naravno, ako želite, možete u svakom trenutku lako zaposliti web developera da sve ovo uradi umesto vas.

Pošto je za postavljanje osnovne verzije sajta potrebno veoma malo posla i podešavanja samim tim i vaši troškovi kada je izrada sajtova za firme u pitanju ne bi bili preveliki.

Close Menu