Evo kako možete u par koraka da napravite sami svoj prvi sajt. Izrada web sajtova je jednostavna, a ovde ćemo dati primer otvaranja naloga i izrade vašeg prvog sajta na WordPress platformi. Napominjem da je reč o besplatnom načinu izrade sajtova koji ima svoje prednosti i mane, tj postoje odredjena ograničenja kojih nema kada posedujete svoj domen i hosting.

Prvi korak u izradi web sajta

Prvi korak bi bio poseta sajtu https://wordpress.com/ na kome ćete se registrovati. Za registraciju vam je potreban neki email što predpostavljam da već imate ili možete kreirati novi baš za tu namenu na nekom od postojećih servisa gmail ili yahoo mail i sl.

Klikom na Create website počinje vaš sledeći korak do novog sajta. U polju koje je pred vama treba da uneste neku reč ili više njih koje će biti vaš budući domen na primer “mojprvisajt.wordpress.com”. Obratite pažnju na odabir domena pošto se adresa ne može više menjati.

Drugi korak u izradi web sajta

Drugi korak u izradi sajta bi bio klik na Create Your Site and Continue. Tu je potrebno uneti u polja vaš email koji ste napravili ili neki postojeći i izaberete neki pasword koji će vam koristiti za logovanje (prijavu) na sajt. Username je domen koji ste odabrali.

Nakon toga idite dalje na sledeću stranu i izaberite opciju na dnu stranice No Thanks. Time ste izabrali besplatnu opciju.

Odabir teme za budući sajt

Sledeća stranica vam nudi izbor tema za vaš budući sajt. Pogledajte šta se sve nudi. Izaberite temu koja vam je najprikladnija za sajt ali se nemojte previše opterećivati time. Tema se može naknadno promeniti u svakom trenutku i time potpuno promeniti izgled sajta.

Završni koraci u izradi sajta

Nakon toga na sledećoj stranici izaberite Beginner opciju klikom na dugme Select Free i upravo ste završili izradu vašeg novog WordPress sajta. Nije bilo teško zar ne? Naći ćete se na stranici na kojoj se nalaze sve glavne opcije za kreiranje stranica, odabir tema, Menija i drugo.

Biće vam poslat verifikacioni email na adresu sa kojom ste se registrovali sa linkom za verifikaciju naloga. Nakon toga slobodno se igrajte, ne možete ništa pokvariti!!