Kako da napravim sajt u WordPressu?

Izgradnja potpuno funkcionalnog i za oko privlačnog web sajta u WordPress-u nije tako teška – čak i za početnike, koji imaju samo osnovno znanje u korišćenju kompjutera. Ali ukoliko ne odaberete pravu platformu za vaše potrebe, izrada sajtova može biti i mukotrpan i težak posao. Mnogi ljudi misle da je izrada web sajta od nule jako teška i zahtieva visoki nivo poznavanja računara i dizajniranja, ali to nije istina.

Pre nego što Vam pomognem da izaberete pravu platformu za svoje web sajtove, želim da znate da postoji puno različitih načina za izgradnju web sajtova. Davne 2004 godine, većina web sajtova su bili napravljeni u HTML, CSS ili čak FLASH-u.

Deset godina kasnije najmanje što mogu reći je da su stvari oko izrade sajta poprilično drugačije. CMS (Content Management Systems) su preuzeli primat i dominiraju kao platforme za izradu sajtova i razvoj web industrije
wordpres dominira kada je u pitanju izrada sajtova

Zašto izabrati WordPress za izradu web sajta?

Kao što možete videti, gotovo polovina svih web sajtova na internetu je izradjena na WordPress CMS platformi. Postoji nekoliko razloga za to:
1) Ne morate znati HTML ili bilo koji drugi programski jezik
2) WordPress je besplatan i ima puno različitih besplatnih WordPress tema koje možete izabrati za izradu svog budućeg WordPress sajta
3) WordPress vam omogućava da dodelite različite nivoe pristupa za više korisnika koji mogu da uređuju i dopunjuju sadržaj na vašem WordPress sajtu ili blogu.
4) Možete dodati bilo kakav tekstualni sadržaj, slike i video jednostavno prijavljivanjem u WordPress dashboard
5) Vaš WordPress web sajt će izgledati profesionalno, i što je u poslednje vreme jako važno, radiće podjednako dobro i na mobilnom telefonu ili tabletu. Vaš novi WordPress websajt će biti online za manje od 30 minuta.

Moj websajt, ovaj na kojem  se trenutno nalazite je takođe izrađen u WordPress-u. Kao alternativu, možete pogledati i druge slične CMS platforme, kao što su Drupal i Joomla.

Ali za početnike, moja preporuka je svakako WordPress. Ukoliko ste zainteresovani da se upustite u avanturu izrade svog prvog WordPress sajta preporučujem vam da posetite i ovu stranicu: Izrada sajta korak po korak koja će vam umnogome olakšti vaše prve korake u izradi WordPress sajta.