Tržište mobilnih telefona i tablet uredjaja je u poslednjih nekoliko godina bukvalno eksplodiralo i preplavilo ceo svet. Na svakom koraku videćete nekog u gradskom prevozu, kolima, kafiću kako putem svog mobilnog telefona ili tablet uredjaja pristupa internetu i vrši pretragu sajtova.

optimizacija sajta za mobilne telefoneSamim tim javila se potreba da se i sajtovi prilagode novim uredjajima kako bi na što bolji način ponudili svoj sadržaj novoj armiji korisnika interneta. Bilo je potrebno da se izvrši optimizacija sajta za mobilne telefone i tablet uređaje. U stvari optimizacija sajta za sve vrste i veličine ekrana mobilnih telefona sa kojih se pristupalo sajtu.

Da bi se ovo postiglo bilo je neophodno izraditi sajtove na taj način kako bi se oni prilagodili bilo kojoj veličini ekrana. WordPress nudi tu mogućnost da uz malo truda promenom teme vašeg sajta izradimo web sajt koji će biti prilagodljiv bilo kojoj veličini ekrana mobilnih telefona. Responsive web design je odgovor na ovaj problem.

Šta znači Responsive web design?

On omogućava vašem web sajtu da se obezbedi optimalan pregled i interakcja sa sajtom, lako čitanje i navigaciju kroz sajt za širok spektar uredjaja od PC monitora do ekrana mobilnih telefona.

Broj mobilnih telefona sa kojim se pristupa internet sadžaju čini više od polovine svih uredjaja sa kojima se pristupa internetu, tako da je i Google odgovorio na ovaj trend i nagradio mobile friendly sajtove boljom pozicijom u pretrazi, a penalizovao one koji to nisu.

To je razlog zašto je bitna optimizacija sajta za moblne telefone.
 optimizacija sajtova za mobilne telefone

Brzina učitavanja sajta i optimizacija sajta za mobilne telefone

Neophodno je reći još jednu stvar kada je u pitanju optimizacija sajta za mobilne telefone, a to je brzina učitavanaja sajta. Pored toga što je neophodno izvršiti promenu dizajna sajta i učiniti ga mobile friendly neophodno je i na sve moguće načine ubrzati učitavanje sajta kako bi krajnji korisnik imao što bolje iskustvo u pristupu i pregledanju sadržaja na sajtu.

Broj mobilnih telefona je u stalnom porastu tako da je optimizacija sajtova za mobilne telefone postala obavezna za sve sajtove. Ukoliko vaš sajt nije mobile friendly učinite sve da to u što skorije vreme promenite, to će umnogome doprineti optimizaciji sajta.

Ovih dana se pojavila informacija da je broj mobilnih uredjaja na internetu premašio broj desktop računara. Više o tome možete pročitati na ovoj stranici. Mislim da vam to govori dosta o vašnosti optimizacije vašeg sajta za mobilne telefone.