Cena sajta je jedno od prvih pitanja koje se postavlja kada se započinje sa izradom sajta. Cena sajta može da varira od 50€ pa do više desetina hiljada eura, a mi ćemo pokuštati da vam objasnimo zašto.

Da bi smo došli do nekog konkretnog odgovora na pitanje koliko košta izrada web sajta neophodno je sagledati ceo postupak i shvatiti šta sve utiče na konačnu cenu sajta.

Cene sajtova u Srbiji

Cene sajtova u Srbiji variraju iz više razloga.  U malim sredinama ljudi koji se bave izradom i optimizacijom sajtova mogu se prebrojati prstima jedne ruke. U tako malim sredinama broj firmi i preduzetnika koji bi ih angažovali za izradu sajta je mali. Stoga za očekivati da cena postavljanja sajta bude niska.

Ako se radi o par velikih gradova u Srbiji tu je već druga priča. Broj firmi koje nude uslugu izrade sajta cene formiraju na višem nivou pošto je i potražnja daleko veća.

U tom slučaju cena jednostavnog sajta se kreće od nekih 50 do 100€. Takvi sajtovi su po pravilu sačinjeni od samo par stranica i sadrže neke osnovne informacije. Oni obično nemaju odrađenu optimizaciju za pretraživače.

Za razliku od ostatka sveta cena sajta, njegove izrade i održavanja kod nas zbog male platežne moći su relativno niske u odnosu na inostranstvo. Mada još jedan od faktora koji utiče na to da je kod nas jeftina izrada sajta i to što se još uvek u Srbiji ne prepoznaje na pravi način vrednost i potencijal dobro odrađenog sajta. Ali će vremenom cena sajta sigurno da raste.

Cena izrade i održavanja sajta

Da bi lakše shvatili kako se formira cena sajta možemo podeliti sajtove u tri osnovne grupe, recimo:

  • osnovni sajt
  • standardni sajt
  • napredni sajt

Na osnovu ove tri najčešće grupe se i formira cena izrade i održavanja sajta.

U prvu grupu bi svrstali male sajtove do 5 strana koji pružaju samo neophodne informacije. Cena sajta se u tom slučaju kreće od 50 – 150 € u zavisnosti da li se uz sajt plaća hosting i domen.

U drugu grupu možemo svrstati sve sajtove do 30 stranica koji pružaju skoro sve što je neophodno za standardno funkcionisanje sajta. U njih su implementirani raznorazni dodaci kao na primer, mape, video prilozi, galerije, kontakt forme, oglasi, slajderi. Sve u svemu sajt koji ima sve što vam je potrebno. Cena izrade sajtova ovog tipa se kreće između 250 i 1000€ u zavisnosti od broja strana i obima posla.

I na kraju dolazimo do treće i naj skuplje grupe u kojoj se nalaze internet prodavnice (web shopovi), web portali, oglasi i slični sajtovi. Oni svojom ozbiljnošću i obimom daleko nadmašuju prethodnu grupu sajtova. Cena izrade sajta tog tipa kreće od 1000€ pa se na kraju usklađuje sa obimom posla i potrebama korisnika.

Od čega još zavisi cena sajta?

Na sve ove tri grupe sajtova treba dodati i cene održavanja sajtova i cene optimizacije sajtova. Ali to su neke dodatne opcije i ne ulaze direktno u cenu izrade sajta.

Kao što ste pročitali do sada puno je faktora koji utiču na formiranje finalne cene izrade i održavanja sajta. Možemo zaključiti da je u suštini svaki sajt drugačiji projekat. Zbog toga je teško napraviti neki cenovnik izrade sajta jer je svaki sajt priča za sebe.

A jeftina izrada sajta?

Ukoliko pogledate malo oglase i šta se sve nudi na internetu videćete da postoje i neki web dizajneri kod kojih je jeftina izrada sajta glavni adut da se privuku potencijalni klijenti. Cena sajta ne premašuje 50€ u tom slučaju.

Jeftina izrada sajta se nikada nije pokazala kao dobra. Zašto?

Pa iz jednostavnog razloga što ti sajtovi najčešće služe samo za ukras. Takav sajt nema svoju osnovnu funkciju. A to je da vam omogući povećanje obima posla i da vam na taj način omogući veću dobit.

Vrlo brzo se pokaže da je jeftina izrada sajtova bačena para. Ubrzo takvi sajtovi postanu premali za potrebe i zahteve i klijenata i korisnika. Česte nadogradnje, redizajn sajta ili održavanje takvih sajtova na kraju koštaju više nego da ste se u startu opredelili za malo skuplju varijantu.

I koliko košta izrada sajta?

Kao što i sami vidite nema pravog odgovora na ovo pitanje. Najbitnije je da VI od svega toga imate koristi, tada više cena izrade sajta i nije bitna. Evo jednog primera..

Recimo da imate sajt koji na mesčnom nivou vam dovodi posetu od oko 350 jedinstvenih posetilaca, što i nije neka brojka verujte mi.

I recimo da vi nudite neku vrstu usluge koja košta recimo 10€.

Potencijalna zarada na vašem sajtu na mesečnom nivo je znači 3.500€!

E, sad ja vas pitam, u tom slučaju, koliko košta izrada sajta?

Naravno da to u praksi nije tako, ali sam samo pokušao da vam predočim potencijal koji dobar sajt nosi u sebi. Većina tih posetilaca će otići i na konkurentski sajt i možda tamo kupiti ili platiti nešto. Ali ako imate smisla za prodaju i nudite dobar proizvod ili uslugu, onda je i dobra zarada zagarantovana. Cena sajta u tom slučaju postaje manje bitna.