Kako da napravim sajt u WordPressu?

Izrada sajtova u WordPressu i nije tako komplikovana kao što na prvi pogled izgleda. Izrada potpuno funkcionalnog i za oko privlačnog web sajta u WordPress-u nije teška – čak i za početnike, koji imaju samo osnovno znanje u korišćenju kompjutera.

Ali ukoliko ne odaberete pravu platformu za vaše potrebe, izrada sajtova može biti i mukotrpan i težak posao!

Pre nego što Vam pomognem da izaberete pravu platformu za svoje web sajtove, želim da znate da postoji puno različitih načina za izgradnju web sajtova. Davne 2004 godine, većina web sajtova su bili napravljeni u HTML, CSS ili čak FLASH-u.

Deset godina kasnije najmanje što mogu reći je da su stvari oko izrade sajta poprilično drugačije. CMS (Content Management Systems) su preuzeli primat i dominiraju kao platforme za izradu sajtova i razvoj web industrije
wordpres dominira kada je u pitanju Izrada sajtova u WordPressu

 

 

Zašto Baš Izrada sajtova u WordPressu?

Kao što možete videti, gotovo polovina svih web sajtova na internetu je izradjena na WordPress CMS platformi. Postoji nekoliko razloga za to:

  1. Ne morate znati HTML ili bilo koji drugi programski jezik
  2. WordPress je besplatan i ima puno različitih besplatnih WordPress tema koje možete izabrati za izradu svog budućeg WordPress sajta
  3. WordPress vam omogućava da dodelite različite nivoe pristupa za više korisnika koji mogu da uređuju i dopunjuju sadržaj na vašem WordPress sajtu ili blogu.
  4. Možete dodati bilo kakav tekstualni sadržaj, slike i video jednostavno prijavljivanjem u WordPress dashboard
  5. Vaš WordPress web sajt će izgledati profesionalno, i što je u poslednje vreme jako važno, radiće podjednako dobro i na mobilnom telefonu ili tabletu. Vaš novi WordPress websajt će biti online za manje od 30 minuta.
  6. WordPress je odlična platforma kada je u pitanju optimizacija sajtova

Moj websajt, ovaj na kojem se trenutno nalazite je takođe izrađen u WordPress-u. Kao alternativu, možete pogledati i druge slične CMS platforme, kao što su Drupal i Joomla.

Izrada sajtova u WordPressu u par koraka

Mnogi ljudi misle da je izrada web sajta u WordPress-u jako teška i zahteva visoki nivo poznavanja računara i dizajniranja, ali to nije istina. Evo kako možete u par koraka da napravite sami svoj prvi sajt. Izrada web sajtova je jednostavna, a ovde ćemo dati primer otvaranja naloga i izrada sajta u WordPress-u može da počne!

Napominjem da je reč o besplatnom načinu izrade sajtova koji ima svoje prednosti i mane, tj postoje odredjena ograničenja kojih nema kada posedujete svoj domen i hosting.

Prvi korak u izradi sajta u WordPress-u

Prvi korak bi bio poseta sajtu https://wordpress.com/ na kome ćete se registrovati. Za registraciju vam je potreban neki email što predpostavljam da već imate ili možete kreirati novi baš za tu namenu na nekom od postojećih servisa Gmail ili Yahoo mail i sl.

Klikom na Create website počinje vaš sledeći korak do novog sajta. U polju koje je pred vama treba da uneste neku reč ili više njih koje će biti vaš budući domen na primer “mojprvisajt.wordpress.com”. Obratite pažnju na odabir domena pošto se adresa ne može više menjati.

Drugi korak u izradi WordPress sajta

Drugi korak u izradi sajta bi bio klik na Create Your Site and Continue. Tu je potrebno uneti u polja vaš email koji ste napravili ili neki postojeći i izaberete neki pasword koji će vam koristiti za logovanje (prijavu) na sajt. Username je domen koji ste odabrali.

Nakon toga idite dalje na sledeću stranu i izaberite opciju na dnu stranice No Thanks. Time ste izabrali besplatnu opciju.

Odabir WordPress teme za budući sajt

Sledeća stranica vam nudi izbor tema za vaš budući sajt. Pogledajte šta se sve nudi. Izaberite temu koja vam je najprikladnija za sajt, ali se nemojte previše opterećivati time. Tema se može naknadno promeniti u svakom trenutku i time potpuno promeniti izgled sajta.

Završni koraci u izradi WordPress sajta

Nakon toga na sledećoj stranici izaberite Beginner opciju klikom na dugme Select Free i upravo ste završili izradu vašeg novog WordPress sajta.

Nije bilo teško zar ne?

Naći ćete se na stranici na kojoj se nalaze sve glavne opcije za kreiranje stranica, odabir tema, Menija i drugo. Biće vam poslat verifikacioni email na adresu sa kojom ste se registrovali sa linkom za verifikaciju naloga. Nakon toga slobodno se igrajte, ne možete ništa pokvariti!!

Da bi ste iskoristili pun potencijal vašeg sajta neophodno je da se obratite nama, a ovaj tutorijal za početnike iskoristite da naučite kako da se lakše snalazite i nešto i sami uradite na vašem WordPress sajtu. Izrada sajtova u WordPressu je ipak nešto što treba da prepustite profesionalcima.

Za sve one koji malo bolje znaju engleski jezik evo kompletnog vodiča za izradu wordpress sajta – LINK