Kada je u pitaju optimizacija sajtova Beograd nudi veliki izbor firmi koje rade ovu vrstu usluge. Sa druge strane što se tiče optimizacije sajta Beograd je u isto vreme i najveći grad pa je samim tim je i optimizacija sajtova u Beogradu najteža zbog ogromne konkurencije.

Sajt koji ste postavili je lep, dobro urađen, dopada vam se, ali je problem što nema dovoljno posetilaca. Kako da povećate posećenost vašeg web sajta za nekoliko nedelja?

Odgovor na to pitanje je: optimizacija sajta.

Postavili ste sami svoj sajt ili vas interesuje izrada sajta u WordPressu. Atraktivan je, koristan i sadrži sve ono što ste prethodno zamislili i sve što je potrebno za vaš biznis.

Posetioci pronalaze na vašem web sajtu važne informacije o vašoj kompaniji i poslu kojim se bavite, vaše proizvode, usluge i kontakte. Isplatili ste dogovorenu sumu novca dizajneru i programeru i sa ovim je projekat završen.

Postoji samo jedan problem: Malo je posetilaca na sajtu koji putem pretrage na Googlu dolaze do njega.

Nebrojeni broj puta sam se sreo sa istom ili sličnom situacijom. Vlasnik sajta je zadovoljan sa dizajnom i smatra da je i sa sadržajem sve u redu. Međutim nedostaje jedna karika u lancu.

Osim njega niko drugi ne posećuje web sajt ili je poseta sajta sa pretraživača u jako malom obimu. Da li se i vaš sajt nalazi u sličnoj situaciji?

U mnogo slučajeva sajtu je potrebno samo nekoliko sitnih podešavanja koja ga odvajaju od bolje pozicije na Googlu pomoću kojih možete imati znatno veći broj poseta na sajtu. Rešenje za ovo se zove: SEO optimizacija sajta.

Zašto je neophodno i važno uraditi seo optimizaciju sajta?

Zato što sa malo uloženih investicija možete povećati broj posetilaca koji će naručiti vaše proizvode ili zatražiti vaše usluge.

Ukoliko vam je sajt usmeren na područje nekog drugog većeg grada u Srbiji ili je u pitanju Beograd optimizacija sajta će iziskivati više truda, znanja i ponajviše vremena. Kako vreme odmiče i raste broj sajtova u Beogradu i Srbiji samim tim optimizacija sajta postaje sve teža. Zato vas na vreme upozoravamo da krenete sa optimizacijom sajtova dok je konkurencija još mala.

Posetioci se mogu takođe dovesti na sajt i skupim reklamama ili Google oglasima (ponekad je i ovo vrlo korisno i neophodno).

Zašto bi ste se odrekli toliko mnogo potencijalnih posetilaca?

Oni upravo na internetu traže vaše usluge i proizvode. Ali ne mogu da pronađu vaš sajt zbog loše pozicije na Google-u.

U nastavku teksta ćemo pokušati da vam približimo ovaj pojam i da objasnimo šta je to optimizacija sajtova. I koliko znači za neki sajt kada je dobro odrađena optimizacija sajta.

Šta je to optimizacija sajta?

Optimizacija sajta se sastoji od nekoliko važnih delova. Onii zajedno čine celinu i predstavljaju dobro optimizovan web sajt. Pretraživači kao što su Google ili Yahoo se trude da svojim korisnicima ponude u rezultatima pretrage sajtove i sadržaj koji su najrelevantniji onome što je zatraženo u upitu. Optimizacija sajta će vaš sajt pretvoriti u sredstvo za pravljenje kapitala.

Ne dozvolite da vam sajt samo služi za ukras!

Šta bi bilo to što je relevantno, a doprinosi boljoj optimizaciji sajta?

  • Sadržaj sajta je prva i osnovna stvar, a njega čine naslovi, opisi i tekstovi na ponuđenoj stranici.
  • Performanse sajta tj brzina kojom se učitavaju stranice na sajtu.
  • Autoritet sajta predstavlja još jednu bitnu stavku. Autoritet nekog sajta je vezan za to koliko je neko spreman da postavi link ka vašem sajtu vezano za neku temu koju vaš sajt pokriva uzimajući vaš sajt kao referencu za taj pojam ili delatnost.
  • Korisničko iskustvo je još jedan od bitnih faktora kad je u pitanju optimizacija sajta. Ono je direktno je vezano za izgled vašeg sajta i način na koji je sajt organizovan. Koliko je lako kretati se kroz sadržaj sajta. Veoma je bitno da li vaš sajt izgleda kao mesto na kome će korisnik dobiti pravu informaciju koju je tražio u svom upitu. Ne želite da vaš sajt izgeda kao mesto gde će pokupiti neki virus ili slično.
optimizacija sajtova Beograd

Optimizacija sajta za Google

Optimizacija sajta za Google je neizostavni deo marketinga jednog web sajta. Optimizacija web sajta je proces koji iziskuje vreme. Ali uz pomoć dobro odrađene optimizacije sajta vi dovodite posetu na vaš sajt. Dobra optimizacija sajtova za pretraživače je osnova za uspeh bilo kog sajta na internetu.

Zamislite na trenutak da ste biliotekar u biblioteci u kojoj se nalaze sve knjige u svetu. Ljudi zavise od vas u potrazi za pravom knjigom koja im treba. Da bi ste to ostvarili poreban vam je sistem koji će vam dati uvid u to šta je u svakoj od knjiga i kako su te knjige medjusobno povezanje. Takav sistem mora da obradi veoma mnogo informacija i da izbaci najbolji odgovor na nečiji upit.

Priznaćete to nije ni malo lak posao!

Pretraživači kao što su Google i Bing su svakodnevno u ulozi tog zamišljenog bibiliotekara. Njihovi sistemi za pretragu interneta sakupljaju informacije o svim sajtovima na internetu kako bi omogućili ljudima da nađu baš ono što traže. Svaki pretraživač ima “tajni recept” koji se naziva algoritam, koji sve te sakupljene informacije pretvara u rezultate pretrage.

Optimizacija sajtova za pretraživače

Optimizacija web sajta doprinosi dobrom pozicioniranju vašeg sajta na svim relevantnim pretraživačima (GOOGLE, Yahoo, Bing..) i vaš sajt izbacuje na prvu stranu u rezultatima pretrage.

Kada posedujete sajt onda su vam rezultati takvih pretraga jako bitni jer što je vaš sajt bolje rangiran, to je veća poseta korisnika na vašem sajtu. Ono što je bitno je da vaš sajt ima glavne “sastojke” koji pretraživači traže u pretrazi interneta za pravim informacijama. Na osnovu tih sastojaka pretraživači onda nude korisnicima te sajtove kao relevantne rezultate njihove pretrage.

To bi u osnovi bila seo optimizacija sajtova (search engine optimization) ili optimizacija sajta za pretraživače. Većina tih “sastojaka” ili faktora je poznata kao što su: sadržaj sajta, naslovi, linovi, tekst linkova, reputacija sajta.. SEO optimizacija dodaje te “sastojke” vašem sajtu. Dosta drugih faktora koji utiču na algoritam i rezultate pretrage Google krije.

Koja je uloga faktora za optimizaciju sajta?

Pretraživači na osnovu ovih faktora sužavaju rezultate pretrage tako što izbacuju samo one sajtove koji sadrže te reči u tekstu ili u naslovima stranica. Naravno, ovo ne znači da možete samo da nabacate ključne reči na stranicu sajta i da tako budete prvi na Google pretraživaču. Ta vremena su odavno prošla.

Tu na scenu stupa optimizacija sajta koja na pravi način raspoređuje određene pojmove na vaš sajt. Uz pomoć optimizacije sajtova se zadovoljavaju obe strane. Google pretraživač dobija relevantne podatke vezane za ono čime se bavite, a posetioci vašeg sajta dobijaju prave odgovore na svoje upite.

Korisničko iskustvo je na prvom mestu!

Uticaj broja linkova na optimizaciju sajta

Upamtite, veliki broj relevantnih linkova je ključ dobre optimizacije sajta. Linkovi sa drugih sajtova pretraživačima su poput preporuke koji vaš sajt izdvaja iz gomile sličnih. Puno linkova ka vašem sajtu znači i mnogo preporuka.. Broj linkova je i dalje broj 1 faktor koji utiče na dobru poziciju sajta.

Napomena: linkovi moraju dolaziti sa relevantnih sajtova jer pretraživači neće dozvoliti da ih prevarite i da ti linkovi dolaze od kojekuda. Naprotiv, to će vam samo napraviti problem.

Ovo su samo osnove SEO optimizacije, a algoritmi se stalno menjaju u skladu sa promenama na internetu. Optimizacija sajtova prema zahtevima pretraživača će obezbediti dobru poziciju vašeg sajta. Sve ovo mora da prati i konstantno osvežavanje sadržaja sajta i dodavanja novih relevantnih linkova ka vašem sajtu.

Optimizacija sajta je neprekidan proces koji mora da se stalno prati i dopunjuje u skladu sa promenama koje nameću vodeći pretraživači. Konkurencija se isto kao i vi bavi optimizacijom svog sajta. Zbog toga se neprestano vodi bitka oko pozicioniranja sajtova na prvim stranama pretraživača.

Optimizacija sajtova se sastoji od dva odvojena procesa

Jedan se odvija kada se počinje izrada sajta i on se naziva on page otimizacija sajtova, Drugi se nastavlja nakon postavljanja sajta na server i naziva se off page optimizacija sajta. Da bi optimizacija sajtova pokazala svoj učinak potrebno je vreme, koje može u zavisnosti od konkurencije za pojedini pojam vezan za Vaš sajt, da bude i više meseci.

Optimizacija sajtova je tema o kojoj može naširoko da se piše. Ali šta Vi imate od toga?

Suština je da se Vaš sajt pojavi na prvoj strani Googla i time privuče pažnju potencijalnih kupaca ili korisnika Vaših usluga. Tada se može reći da je optimizacija sajta uspešno odrađena.

Primer optimizovanog sajta

Evo jednog konkretnog primera seo optimizacije sajta:

Davos enterijer analytics za Juli mesec

Prikazana je posećenost sajta Davos enterijer za mesec Jul.

Na slici je grafikon dnevne posete u toku meseca. U donjem delu vidite to isto izraženo u brojkama. Možete videti da je sajt posetilo 655 jedinstvenih posetilaca sajta. Brojka pored 711 prikazuje posetiooce sajta koji su se više puta vraćali na sajt. Zamislite samo da imate radnju u koju vam je ovaj mesec ušlo 655 ljudi. Upravo isti efekat donosi dobro odrađena optimizacija web sajta.

Pošto je urađena optimizacija, sajt se nalazi na prvoj strani Googl-a za sledeće ključne reči:

  • izrada nameštaja po meri
  • kuhinje po meri
  • američki plakari

Ove brojke pokazuju pravi potencijal i vrednost dobre optimizacije koja je omogućila toliku posećenost sajta. Na vlasniku sajta Davos enterijer – Izrada nameštaja po meri je da na adekvatan način iskoristi ovu posećenost. A onda da svojom uslugom i komunikacijom sa posetiocima privuče njihovu pažnju i pretoči to u realizovane poslove.

Optimizacija sajta za mobilne telefone

Zbog ogromnog broja mobilnih telefona koji se u svetu koriste optimizacija sajta za mobilne telefone je postala obaveza svakog kome je bitna povećanje posete na sajtu. Još pre nekoliko godina broj poseta sa mobilnog telefona svim sajtovima na svetu je premašila 50% u odnosu na druge uređaje.

Google odskora sajtove koji nisu optimizovani za mobilne telefone potiskuje iz pretrage i označava da nisu mobile frendly. Ovo je dovoljan pokazatelj koliko je važna optimizacija za mobilne telefone i ostale slične uredjaje. Važno je na vreme shvatiti obim poseta sa uređaja kao što su telefoni, tableti, lap topovi i svoj sajt prilagoditi novim zahtevima. U suprotnom očekujte ogroman pad poseta na vašem sajtu i gubitak pozicije koju je vaš sajt imao na Googlu.

Optimizacija sajtova preko društvenih mreža

Dugi niz godina, vrhunski stručnjaci u SEO samo nagađaju kako da postignu prvo mesto na Googlu, gde da budemo iskreni, svi mi želimo da naš sajt bude. Ali tajni recept je čuvan u većoj meri nego što Coca-Cola čuva svoj recept.

Ono što čini optimizaciju sajta još većim izazovom je da Google stalno menja svoje algoritme. Na taj način pokušavaju da zaustave beskrupulozne web mastere od nadmudrivanja sistema da svoje sajtove postave na vrh pretrage.

Neke od tih promena sada su i upotreba društvenih medija. Nije dovoljno da u potpunosti optimizujete svoj sajt, već sada sajtovi društvenih medija (Facebook, Google+, Linkedin, Twitter..), blogova ili vesti predstavljaju parametre za merenje popularnosti vašeg sajta. Koristite sve ove socijalne mreže kako bi usmerili što veći broj ljudi ka vašem sajtu. Na taj način dodatno sami doprinosite boljoj optimizaciji sajtova.

Optimizacija sajta je ključ za uspeh Vašeg biznisa!