Kada je u pitanju optimizacija sajta cena može jako da varira i krajna cena optimizacije sajta zavisi od više faktora. Pokušaćemo u daljnjem tekstu da vam objasnimo šta sve utiče na cene optimizacije sajtova.

Kako se formira cena optimizacije sajta ?

Da bi smo odgovorili na ovo pitanje moramo prvo da obrazložimo sam proces optimizacije nekog sajta. Optimizacija sajta se obavlja u dva odvojena procesa koji se nazivaju:

Svaki od ova dva procesa optimizacije direktno utiču na krajnju cenu optimizacije sajtova. Ukoliko vas interesuje šta oni konkretno obuvataju, pogledajte na našem sajtu klikom na gornje linkove, jer smo oba procesa detaljno opisali.

Oba ovo procesa direktno utiču na dobru poziciju sajta na Guglu i jedan bez drugog ne mogu. Dobro odradjena on page i off page optimizacija dovodi vaš sajt na prvu stranu Gugla.

Cena on page optimizacije sajta

On page optimizacija sajta se obavlja na samom sajtu. Cena optimizacije sajtova direktno zavisi od broja stranica i postova na sajtu. Drugi faktor koji utiče na cenu optimizacije je obima posla na svakoj strani sajta.

On page optimizacja podrazumeva uredjivanje svih elemenata koji čine jednu stranicu sajta (naslovi, tekst, meta tagovi, slike..). Kada se radi ova vrsta optimizacije sajtova cena optimizacije kreće se od 10 evra po strani sajta.

Broj stranica, veličina tekstova i slika direktno utiče na obim i dužinu trajanja optimizacije pa samim tim i na krajnu cenu optimizacije sajtova.

Cena off page optimizacije sajta

Off page optimizacija sajta je proces koji se obavlja mimo vašeg sajta. Ona ima njaveći uticaj na dobru poziciju sajta na pretraživačima.

Neki od naj važnijih delova off page optimizacije su: link building (izgradnja linkova ka vašem sajtu) i social share ( kreiranje profila i stranica na socijalnim mrežama). Ovaj deo optimizacije sajta zahteva dosta vremena i obiman je posao.

Samim tim kada se radi off page optimizacija sajtova cena optimizacije se kreće od 100 evra na više Ovo se odnosi na sajtove koji nemaju veliku konkurenciju za oblast ili pojam za koji su vezani. Optimizacija sajta sa malom konkurencijom uglavnom traju 2-3 meseca.

Ukoliko je vaš sajt vezan za pojam ili oblast koji ima veliku konkurenciju na Googlu onda cena optimizacije sajtova kreće od 200 evra mesečno i minimalno se radi 6 meseci pa na više u zavisnosti od potrebe.

Koliko košta optimizacija sajta ?

Kao što ste pročitali kada se radi optimizacija sajtova cena zavisi od više faktora. Prilikom dogovora oko cene optimizacije sajta u obzir se uzimaju svi ovi faktori i neophodne radnje i na kraju formira krajnja cena optimizacije sajta.

Koliko je optimizacija sajtova bitan proces govore i cene optimizacije u inostranstvu.

Sajt koji nije optimizovan služi samo za ukras. Optimizovan sajt vam donosi novac i nove poslove. Kada se dobro odradi optimizacija sajta cena optimizacije sajta i nije tako velika jel vam se takav sajt u kratkom roku višestruko isplati!