Važan sadržaj svakog web sajta su slike jer slika govori više od reči.

Sa dobrom slikom ćete na lak način u jednom trenu objasniti neki pojam ili nešto dočarati posetiocu sajta. Zbog toga je veoma važno da vaše slike na sajtu budu optimizovane za posetioce i pretraživače.

Unikatne slike i seo optimizacija slika

Ovo je vrlo važnan korak kada je u pitanju optimizacija slika. Uvek se trudite da za vaš sajt pripremite originalne slike koje ste sami izradili.

Ništa lakše nego u googlu ukucati neki pojam i za isti odabrati neku od ponudjenih slika..

Zastanimo ovde na sekund…

Obratite pažnju da svaka od tih slika vodi ka nekom sajtu.

Šta to znači?

  • Ova slika je nečije vlasništvo
  • Ova slika je veza ka tom sajtu (jedan od načina da privučete posetu na sajt)
  • Slika koju ste nasumice odabrali se možda već koristi na hljadu sajtova

Ukoliko sami izradite sliku tematski vezanu za vaš sajt što ne bi trebalo da predstavlja neki problem. 

Zahvaljujući razvoju tehnologije imate foto aparat recimo na vašem telefonu. Unikatna slika sa vašeg telefona umnogome doprineti da se bolje uradi optimizacija sajta.sa slikama.

Ne morate biti vrhunski fotograf, bitno je da slika nije mutna ili bleda.

Ako unesete neki pojam u Google pretragu videćete da je jedan od prvih rezultata “images” prozorče u kojem su slike sa raznih sajtova.

Šta mislite hoće li se tu pre pojaviti vaša unikatna slika ili neka nasumice odabrana, a već korišćena možda na stotinu sajtova?

Izrada sajtova podrazumeva i pripremu svih neophodnih slika za sajt kao i njihovu obradu u Fotoshop-u kako bi ne bile prilagodjene za web.

optimizacija slika

Ako koristite Firefox desni klik na slliku iznad i pogledajte View image info / Associated Text
To vam je primer optimizovanog alt taga za ovu stranicu na mom sajtu.

Uloga veličina slike u optimizaciji slika

Jedna od stvari na koje Google u poslednje veoma obrača pažnju je brzina učitavanja sajtova.

Pođite od sebe..

Koliko puta ste se “smorili” dok ste čekali da se učitaju neke slike na sajtu koji ste odabrali u pretrazi, a onda prešli na drugi sajt

Taj sajt je upravo izgubio posetioca i povećao “bounce rate”. Ne dozvolite da to bude vaš sajt.

Sliku koju ste odabrali da bude deo vašeg sajta pre postavljanja na sajt treba prethodno umanjiti na razumnu meru kako bi se što pre učitala i na taj način doprinela brzini sajta.

Za to možete koristiti neki od free programa koje možete naći na internetu kao što su Gimp ili IrfanView. Ili potražiti na internetu neki od onlajn alata za umanjenje slika.

Optimizacija sajtova uz pomoć alt tagova

Svaka slika na web sajtu trebalo bi da ima popunjen alt tag radi bolje on-page optimizacije sajta. Alt tag opisuje pretraživačima šta se na toj slici nalazi jer oni (još uvek) nisu u stanju da prepoznaju šta je na slici.

Izaberite nekoliko reči koje opisuju sliku i uključite u opis neku ključnu reč vezanu za temu vaše stranice ili sajta. Odabirom pravih reči u alt tagu slike pomoći ćete vašem web sajtu da se bolje rangira u pretrazi i doprineti optimizaciji sajta.

Optimizacija slika je veoma važan deo optimizacije sajta, zbog toga odvojite malo više vremena da optimizaciju slika za sajt uradite kako treba.